GRATIS VERZENDING VANAF €40

Uitstekend beoordeeld

Beste prijs kwaliteit verhouding

Betaal achteraf met klarna

Hoe beginnen met sporten

hoe en waar beginnen met sporten en fitness

Beginnen met sporten

De één wordt er al moe van als die eraan denkt, de ander kan je er voor wakker maken. Sporten, makkelijker gezegd dan gedaan, toch? In deze blog geef ik je een aantal tips als je wilt beginnen met sporten maar niet weet waar dat begin nou is.

1. Denk niet te moeilijk

Veel mensen denken al gauw aan naar de sportschool gaan of een sport uitoefenen. Maar, je kan ook gewoon beginnen met elke dag 20-30 minuten wandelen. Hier is weinig techniek voor nodig. Zo kan je het later opbouwen naar eventueel langer wandelen of zelfs hardlopen. Hierna zou je altijd de keuze nog kunnen maken om naar de sportschool te gaan of om een sport uit te oefenen.

2. Doe iets wat je leuk vindt

Zie je het sporten als een "moeten" om toch gezond bezig te zijn? Dan is het vaak lastig om te starten en het ook vast te houden. Kom er zelf achter welke sport je leuk vindt. 

Het is belangrijk dat je geniet van wat je doet, je lekker in kan spannen en het graag weer opnieuw wilt doen. Dit gevoel kan je krijgen in de sportschool, maar ook tijdens zwemmen, voetballen, fietsen of een andere sport. Kies dus echt iets uit voor jezelf wat je leuk vindt en wat je niet met tegenzin doet.

3. Maak er een gewoonte van

Denk bijvoorbeeld aan een vast tijdstip in de ochtend of avond sporten. Kom je uit je werk of van school, hierna is de verleiding groot om achter de tv of computer te kruipen. Maar, zet je sporttas bijvoorbeeld in de ochtend al klaar of misschien je sportkleding op een plek neerleggen, zodat je wanneer je thuiskomt gelijk door kan pakken naar je sport. 

Op deze manier maak je de verleiding minder groot om naar je andere gewoonte toe te stappen en kan je langzaam een gewoonte maken van het sporten.

4. Ga met een buddy

Samen met een vriend of vriendin sporten biedt veel voordelen. Een aantal voordelen van het samen sporten:

Afzeggen is geen optie, je hebt afgesproken met elkaar en nu je vrienden afzeggen omdat je geen zin hebt? Gaan we niet doen!

Samen sta je sterker, je kan elkaar bijvoorbeeld helpen met bepaalde oefeningen, dus net even dat setje of een kilootje extra tillen. Of misschien een kilometer extra lopen of fietsen. 

Met elkaar sporten kan het ook meer competitiefs maken. Net als een spelletje spelen, je wilt winnen toch? Door elkaar uit te dagen kan je het maximale halen uit je sport en elke keer net even dat extra stapje zetten.

En natuurlijk niet te vergeten, samen spoten is gewoon gezellig!

5. Maak een plan voor jezelf

Je kan natuurlijk all-in gaan, maar voor veel mensen werkt dit vaak niet. Omdat er dan teveel gevraagd wordt en het volhouden lastig is. Maak een plan van aanpak voor jezelf waarmee je wilt beginnen en waar je bijvoorbeeld over een paar maanden of een half jaar wilt zijn. Zo kan je jezelf uitdagen, hierbij is het belangrijk dat je niet te snel gaat. Je bent begonnen, dat is stap één. Nu langzaam opbouwen en lekker gemotiveerd blijven!

Hopelijk kan je de tips voor jezelf gebruiken.

Deze blog is geschreven door Martijn Lekkerkerker